Aradul şi evreii,o incursiune în istoria Comunității Evreiești din Arad
29 martie 2023 ⋅ Sufrageria Arădeană
Distribuie pe Facebook

Serata Sufrageriei Arădene de miercuri, 29 martie, a fost mai mult decât o anticipată incursiune în istoria comunității evreiești din Arad, reușind să se transforme într-un veritabil tur virtual al tradițiilor, înțelepciunii, arhitecturii, personalităților remarcabile și a multor alte elemente care au marcat înființarea și evoluția acestei comunități, una care a contribuit fundamental la devenirea orașului pe care îl cunoaștem astăzi. 

Complexitatea, savoarea și acribia temelor expuse publicului prezent la Sufragerie au fost atribute pe care le credităm celor  doi invitați care au reușit să arate cât de complexă și complicată, în același timp, a fost istoria evreimii arădene. Ne referim, pe de o parte la invitatul anunțat al serii, în persoana lui Dan Codre, un meritoriu profesor de istorie metamorfozat într-un excelent ghid turistic profesionist, care în ultimii ani realizează câteva trasee turistice remarcabile în zona de vest (Arad, Timișoara). Pe de altă parte, atributele seratei mai sus enunțate au fost în mod fericit împlinite de prezența și participarea activă a lui Raoul Vizental , Președintele Comunității Evreiești din Arad. Rezultanta conjugării experienței, informațiilor și energiilor celor doi oratori principali a deschis o poartă spre un univers specific, despre care mulți arădeni au auzit doar incidental, poate. Pentru oaspeții Sufrageriei, parcursul oferit de invitați a fost un festin al cunoașterii și înțelegerii unor lucruri semnificative care sunt de natura comunității evreiești arădene, dar și a unor detalii și subtilități pe care doar o profundă cunoaștere a acestei comunități le pot revela. Atestați oficial în Arad de la 1717, evreii Aradului au fost, în conexiune cu celelalte grupuri populaționale ale orașului, un catalizator care a evoluat de la o etapă istorică la alta, reușind să-și pună amprenta pe multe dintre cele mai importante realizări ale urbei, de la comerț și economie, la profesii liberale, cultură și sport. De aceea, pe lângă atât de faimosul nume Neumann, oaspeții Sufrageriei au avut prilejul să audă de alte nume importante pe care comunitatea evreiască le-a dat, de la marele rabin Aaron Chorin, la arhitectul de talie mondială Oskar Kaufmann ( născut la Sântana și autor al arhitecturii de la Krolloper, Teatrul Hebbel și Teatrul Renașterii, toate din Berlin, Neue Stadttheater din Viena și a Teatrului Habima din Tel Aviv), la marea violonistă Magda Weil (care a concertat pe majoritatea marilor scene muzicale ale Europei), la promotorul artei muzicale Leopold Szigmond și la distinsul profesor Marcel Roth – primul  cadru didactic al Facultății de Medicină din Cluj provenit din Arad. Dar sunt atâția alții despre care comunitatea arădeană poate și trebuie să știe.

Serata Sufrageriei Arădene dedicată comunității evreiești s-a dorit a fi, pe lângă asumatul rol de platformă de diseminare a informațiilor de bună calitate și ”la primă mână” referitoare la câteva dintre aspectele care arată adevărata față a rolului evreilor în evoluția Aradului, și o formă directă și autentică de  manifestare a respectul și mulțumirii pe care orice arădean cu drag de oraș e dator să le arate oamenilor din trecut, a căror eforturi ne-au dăruit orașul, așa cum este el în contemporaneitate.

/////////////

Incursiunea pe care v-o propunem pentru miercuri, 29 martie , în istoria remarcabilă a comunității evreiești a Aradului, are un ghid de foarte bună calitate în persoana lui Dan Codre, un om care a decis să iasă din paradigma predării istoriei la clasă și să facă din ea o preocuparea activă, din calitatea de îndrumător și ghid al grupurilor de turiști care vizitează obiectivele de interes din regiune. Am fost absolut impresionați de volumul și calitatea informației pe care am regăsit-o în documentarul transmis de TVR Timișoara sub titlul Turul evreiesc al Aradului, așa că l-am provocat pe Dan Codre la discuție de Sufragerie despre istoria evreiască a Aradului, despre personalitățile excepționale care au marcat câteva secole de evoluție a comunității noastre, despre lucrurile mai puțin cunoscute din spatele evoluției acestei comunități fără de care nu am putea vorbi astăzi despre Arad, în cele mai importante dintre atributele lui. 

Vă așteptăm, așadar miercuri, 29 martie, de la 18,30, la o întâlnire-eveniment cu istoria Aradului prin intermediul uneia dintre comunitățile sale de căpătâi. Totul cu un ghid de anvergură, Dan Codre. 

Pentru o introducere cât mai eficientă în tematica seratei, vă invităm să vizionați materialul filmat sub denumirea de Turul evreiesc al Aradului, chiar aici: VIDEO