O seară cu excelență feminină...augmentată
13 martie 2024 ⋅ Sufrageria Arădeană
Distribuie pe Facebook

Continuăm în mod fericit seria de întâlniri dedicate femeilor de excepție cu o serată inedită. Avem plăcerea de a o avea în calitate de invitat pe cunoscuta scriitoare arădeană Eugenia Crainic, posesoarea unuia dintre cele mai apreciate condeie scriitoricești din Aradul ultimei decade. Eugenia Crainic a debutat în marea literatură în anul 2018 cu romanul polițist „Studenta criminală”, inspirat dintr-o crimă care chiar s-a întâmplat. Cartea s-a bucurat de recenzii excelente, constituind o lectură incitantă și atractivă. Eugenia Crainic a fost premiată, la nouă luni de la apariția romanului, cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România. „Cartea «Studenta criminală» a fost inspirată din crima reală care s-a petrecut la Timișoara, în anul 2009, când doi studenți au comis o faptă incongruentă cu statutul lor de tineri inteligenți, proaspăt intrați cu brio la Facultatea de medicină; de aceea și interesul pentru subiectul ofertant, desigur, dar nu din punctul de vedere al faptei abominabile, în sine, cât pentru ceea ce ar fi putut determina o astfel de crimă“, explică autoarea. 

În altă ordine de idei, Eugenia Crainic este în primul rând ziaristă. Absolventă de Drept și Litere, a preferat jurnalismul oricărei alte profesii, practicându-l în mod constant din 1993 și până în 2008, când, acceptând o nouă provocare, a virat spre o carieră în Resurse Umane, respectiv Comunicare. Scrisul i-a intrat însă în sânge.

Autoare de blog, autoare de texte pentru revista on-line Catchy, ea este și autoare de povestiri scurte polițiste și mystery & thriller (premiată la Festivalul Național de Literatură mystery & thriller – Râșnov 2012 – cu povestirea scurtă Moarte în lupanarul străjerilor, care se poate citi în volumul „Oameni care m-au trăit”, publicat anul trecut la Editura pentru Artă și literatură București), coautoare a volumului de povestiri polițiste Noir de Timișoara, Editura Tritonic București – 2019, coautoare a volumului de povestiri „Neterminatele iubiri”, Editura Național București – 2022, coautoare a volumului de povestiri ,,Culoare dincolo de gri", Editura pentru Artă și literatură București 2024.

Scrie recenzii în revistele literare Monitorul cultural și Arca, dar și pe blogul personal, înființează și dezvoltă pagina de Facebook „Limba română pentru afectații de limbajul feisbuc“ (pentru peste 11. 000 de membri), unde explică, pe înțelesul tuturor, diverse probleme ivite în folosirea limbii române. Este căsătorită cu un ofițer de poliție și are doi copii.

Iar dacă serata noastră s-ar fi rezumat la discuția cu Eugenia, ne-am fi declarat pe deplin mulțumiți. Iată însă că avem o minunată oportunitate de a aduce, pentru un moment introductiv, în fața prietenilor Sufrageriei care vor fi alături de noi miercurea ce vine, alți doi artiști de anvergură care se vor afla în orașul nostru pentru a apărea pe scena Filarmonicii arădene. Este vorba despre Andra Heesch, solistă și muzician de cameră de renume internațional. Andra cântă la o violă de Girolamo Brensio, construită în 1536, pe care a moștenit-o de la tatăl său, prof. Marius Nichiteanu, în anul 2014. A cântat în săli de concerte de renume mondial, precum Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York ș.a.m.d. Andra Heesch este invitată la numeroase festivaluri de prestigiu, precum Festivalul Schleswig-Holstein, Festivalul Enescu, vara Magică și festivalul DAccord Klassik. Despre povestea minunatului instrument de secol XVI și alte istorii despre muzică, cât și despre ce presupune spectacolul pe care urmează să îl aibă în Arad, vom afla mai multe de la Andra Heesch, care va fi însoțită la serata noastră și de dirijorul acestui spectacol, Alexander Gordon. 

SUFRAGERIA ARĂDEANĂ vă invităm, așadar, la o serată eveniment al cărei amfitrion va fi Florin Galiș, cu invitați de excepție, miercuri, 13 Martie, de la ora 18,30. 


Nota: Accesul la acest eveniment este liber.